Γρήγορη αρχή (χωρίς download)

Αν θες να τρέχεις προσομοιώσεις μιας σύγκρουσης μαύρων τρυπών τώρα, δε χρειάζεται να κατεβάσεις ή να εγκαθιστείς τίποτα!

Μπορείς να τρέξεις τη δική σου προσομοίωση μιας σύγκρουσης μαύρων τρυπών μες στο δικό σου browser! Εδώ το εξηγούμε:

  1. Άνοιξε τις οδηγίες του Interactive NRPy+ (μπορεί να πάρει ένα λεπτό να φορτώσει), φιλοξενούμενο από το σύννεφο mybinder.
  2. Πάτησε στον πίνακα "Σύγκρουση μαύρων τρυπών!" πιο κάτω (σε μοβ).
  3. Πάτησε το κουμπί "Fast-forward" στην κορυφή, και αμέσως μετά στο "Επανεκκίνησε και Τρέξε όλα τα κελιά". NRPy+ πρώτα θα δημιουργήσει τις εξισώσεις του Einstein της γενικής σχετικότητας στη μορφή ενός κώδικα C που είναι αξιοποιημένο με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι ο κώδικας C θα μεταγλωττίσει ένα εκτελέσιμο αρχείο που θα τρέξει στο σέρβερ του σύννεφου. Στο τέλος χρησιμοποιούμε matplotlib μέσα στο φύλλο εργασίας για να δούμε το αποτέλεσμα. Όλη η διαδικασία παίρνει γύρο στα 10 λεπτά, αλλά η ταινία πιο κάτω δείχνει ό,τι γίνεται (και φτιάχνει ό,τι είναι στην ιστοσελίδα)
  4. Αν θες να παίξεις με τις παραμέτρους της μαύρης τρύπας, μπορείς π.χ. να διορθώσεις τις μάζες των μαύρων τρυπών αλλάζοντας αυτή τη γραμμή του κώδικα
    const REAL BH1_mass = 0.5,BH2_mass = 0.5;
    για οποιαδήποτε αξία και μετά πηγαίνεις πίσω στο βήμα 3 πιο πάνω. Είναι πιο χρήσιμο αν οι μάζες των μαύρων τρυπών αθροίζουν 1. Αν σ' ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες, μπορείς να τις βρεις στις προηγούμενες σελίδες των οδηγιών του NRPy+.

Αργή αρχή (τρέχει ολόκληρα στον υπολογιστή σου, θα χρειαστείς να κατεβάσεις το Jupyter και να το τρέξεις στον υπολογιστή σου πρώτα για να λειτουργήσει!):

Τελευταία έκδοση του κώδικα του NRPy+, αυτός είναι ο κώδικας στην ουσία του BlackHoles@Home. Περιλαμβάνει και φύλλα εργασίας του Jupyter με τις οδηγίες του Interactive NRPy+.

BlackHoles@Home είναι ένα πρότζεκτ λογισμικού ανοικτού κώδικα, φιλοξενούμενο από το github, και βασισμένο στο NRPy+/SymPy. Το NRPy+ αναπτύσσεται και τεκμηριώνεται σε μια σειρά φύλλων εργασίας του Jupyter, που είναι βασισμένα σε Python, και χρησιμοποιεί το best-practices (περιέχει και συνεχή ολοκλήρωση). Αν είσαι προγραμματιστής ή υπολογιστικός επιστήμονας και σ' ενδιαφέρει να συνεισφέρεις στο πρότζεκτ, σε παρακαλώ γράψε στον κύριο προγραμματιστή. Αν θες να τρέξεις τα προγράμματα τοπικά στον υπολογιστή σου, μπορεί να είναι χρήσιμο η έκδοση Anaconda (εγώ χρησιμοποιώ μόνο ένα virtualenv με τον αναλυτή PyPy). Τα λινκ για Download είναι πιο κάτω.

Παλιός λογισμικός:

Παλιός repository λογισμικός (SENR/NRPy+).

Όλοι οι κώδικες έχουν την άδεια 2-clause BSD εκτός αν ορίζεται διαφορετικά.

Γράψε στον Z. Etienne αν σ' ενδιαφέρει να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας ανάπτυξης!